Solidariteitsverklaring met Palestina

Van bij het begin van de Israëlische oorlogsagressie in Gaza koos Furia voor solidariteit met het Palestijnse volk, zoals ontelbare andere organisaties en individuele mensen wereldwijd. Al meer dan een jaar lang zijn we getuige van de genocide die zich voltrekt in Gaza en van het onnoemelijk menselijk leed achter de beelden en cijfers. Tienduizenden doden, waarvan een meerderheid burgers, in het bijzonder vrouwen en kinderen; 90% van de bevolking verdreven en op de vlucht; massale vernietiging van medische, culturele, religieuze en onderwijsinfrastructuur; het verhinderen van hulpverlening; uithongering. 

Meer en meer verontwaardigde stemmen laten zich horen over deze humanitaire catastrofe, maar vaak zonder de politieke framing ervan in vraag te stellen, laat staan de verwerpelijke politiek-historische grond ervan te benoemen. Voor Furia moet de solidariteit van het hart onderbouwd worden met de solidariteit van de geest!

Wij stellen de gangbare Westerse framing van de Gaza-catastrofe in vraag als zou ze een (uit de hand gelopen) onvermijdelijk gevolg zijn van de gewettigde zelfverdediging van Israël tegen de terreurdaden van Hamas. Deze framing verhult de historische achtergrond van Israël als bezettende koloniale macht, die een apartheidsregime instelde en met minachting voor alle internationale akkoorden zijn doel van een etnische zuivering is blijven nastreven. Deze framing verhult ook de historische en actuele medeplichtigheid van de Westerse wereld met Israël en haalt definitief elke geloofwaardigheid van het Westers mensenrechtendiscours onderuit. Een steeds drastischere gelijkstelling van kritiek op Israël en het zionisme met antisemitisme is het voorwendsel om politiek getinte solidariteitsacties met Palestina verdacht te maken en om bepaalde slogans te bestempelen als terroristisch, zogenaamd om de ‘import van buitenlandse conflicten’ te vermijden. Terwijl net de onvoorwaardelijke steun van de Westerse leiders aan Israël voor die ‘import’ zorgde. Moeten wij zwijgen over de wapenleveringen aan Israël, de weigering van een boycot van Israël, de krachteloze uitspraken over een staakt-het-vuren, de schoorvoetende erkenning (als die er al is) van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof en het aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof tegen Netanyahu en zo veel meer. Het is ook een manier om humanitaire hulp te depolitiseren. 

Onze feministische analyse maakt duidelijk hoe het historisch structureel geweld van Israël tegen de Palestijnen fundamenteel gegenderd is. Vanuit de idee dat de aanwezigheid van Palestijnen een bedreiging is voor Israël in zijn bestaan, worden Palestijnse vrouwen op alle mogelijke manieren geviseerd als voortbrengsters van (ongewenst) leven, worden hun kinderen niet gespaard want de (ongewenste) toekomst van een volk,  en worden mannen neergezet als barbaren, vrouwenonderdrukkers en verkrachters. Een ijzingwekkend uitroeiingsvocabularium voltooit deze dehumanisering van een volk, rechtvaardigt elke (zo vaak seksueel getinte) wandaad en pleit de daders vrij. Moeten wij zonder protest toezien hoe onze politieke leiders vanuit hun Westerse superioriteitsaanspraken en tegen de rest van de wereld in laten betijen? Ons antwoord is neen!

De context van wat zich in Gaza voltrekt is er een die onvermijdelijk afschuwelijke vormen van geweld voortbrengt. Velen maken er zich vanaf door het geweld van beide kanten te veroordelen. Maar zonder oog voor de totale ongelijke machtsverhoudingen tussen de bezettende macht die geweld gebruikt en het bezette volk dat zich met geweld verdedigt, kiest zo’n neutrale veroordeling feitelijk de kant van de bezetter, van het onrecht, van de onderdrukking. 

Als feministische organisatie in een Westers land moet onze solidariteit tweevoudig zijn: ten eerste steun aan het Palestijnse volk en zijn strijd, ten tweede de veroordeling van de Westerse ideologische schijnheiligheid en feitelijke medeplichtigheid aan de genocide in Gaza.  

Wat kan jij doen?

  • Verdiep je in de geschiedenis van Palestina én van de Westerse imperialistische en koloniale geschiedenis
  • Verdiep je in kritische feministische theorie
  • Sluit aan bij de brede solidariteitsbeweging via acties, geldinzamelingen, de beweging voor Boycot Divestment Sanctions, betogingen,  activiteiten, petities…. Act4Palestine BE verzamelt alle Belgische initatieven voor Palestina. Ga hen volgen en doe mee!
  • Blijf erover spreken.

Op de Dag van het feminisme zamelden we €769,40 in voor Gaza. Dit geld gaat naar Antwerp For Palestine en Palestina Solidariteit. 

Privacy Policy