Over furia

WIe zijn we?

Furia is een feministische organisatie die zich inzet voor een solidaire, gelijke en inclusieve samenleving. 

Furia is een feministische denk- en doetank. Dat betekent dat we kennis koppelen aan concrete actie: denken én doen. We laten onze stem horen in het maatschappelijk debat over vrouwenrechten en tijdens acties. 

Furia verbindt individuele feministen, activisten en organisaties. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden om verschillende kennis en ervaringen van verschillende vrouwen en personen mee te nemen in onze strijd. Om het in de woorden van Audre Lorde te zeggen: "Er is niet zoiets als een eenzijdig probleem, want we beleven geen eenzijdige levens."
Daarom hecht Furia veel waarde aan participatie en inspraak van haar leden. Zo strijden we samen tegen alle vormen van discriminatie en uitsluiting die vrouwen treffen, zoals seksisme, racisme, transfobie, armoede, validisme, enzovoort. 

We hebben een intersectioneel feministische visie, met de basiswaarden gelijkheid, zelfbeschikking en solidariteit.

Missie

Furia doet dagdagelijks inspanningen om het draagvlak in alle maatschappelijke domeinen te vergroten voor de feministische strijd en tegen alle vormen van uitsluiting, discriminatie en ongelijkheid*.

Furia analyseert ongelijkheid in de samenleving van het structurele niveau tot op het niveau van het dagelijks leven en dat met bijzondere aandacht voor kruispunten op assen van ongelijkheid en hoe ze ongelijkheid vormgeven. Furia voedt het maatschappelijk debat, formuleert beleidsvoorstellen en -eisen, organiseert acties en brengt (samen met anderen) de samenleving in beweging. Furia verbindt organisaties en mensen die streven naar meer gelijkheid. 

*Furia strijdt tegen alle vormen van discriminatie en uitsluiting namelijk seksisme, racisme, homo- en transfobie, validisme, ageisme, xenofobie, islamofobie etc. en intersecties tussen deze vormen vanachterstelling en ongelijkheid.

Hoe werken we?

De ledenwerking is het kloppend hart van Furia. We vinden participatie en inspraak van onze leden heel belangrijk omdat we zo verschillende ervaringen en kennis kunnen samenbrengen. We zijn ons bewust dat vrouwen verschillende ervaringen hebben en te maken krijgen met andere uitsluitingsmechanismen en daarom ook andere oplossingen nodig hebben. Daarom heeft elk lid evenveel inspraak bij Furia. 

Onze leden bepalen mee de inhoudelijke koers op de maandelijkse ledenvergaderingen en/of nemen deel aan specifieke werkgroepen rond thema's of taken die hen interesseren. Daarnaast hebben we ook steunende leden die ons financieel steunen.

Eenmalig vrijwilligerswerk doen bij Furia is ook een mogelijkheid! We kunnen altijd hulp gebruiken op publieksactiviteiten, zoals de Dag van het feminisme. 

Furia wordt mee gedragen door een aantal stafleden en een raad van bestuur. Maak hieronder kennis met hen!

Geschiedenis

Furia, oorspronkelijk bekend als het Vrouwen Overleg Komitee (VOK), werd opgericht in 1972, na een reflectieweekend over vrouwenemancipatie waaraan vrouwen uit diverse middenveldorganisaties deelnamen. Het open overleg, waarbij de deelnemers niet gebonden waren door de visies van hun achterban, was zo inspirerend dat er een permanent ‘overlegkomitee’ uit groeide, het VOK. Het basisprincipe is altijd hetzelfde gebleven: iedereen is welkom en is lid van Furia op individuele basis. Dit wil zeggen dat niemand een werkplek of vereniging vertegenwoordigt, ook al zijn ze daarin actief. 

Kort na de oprichting coördineerde het VOK het Nederlandstalige programma van de ‘Nationale Vrouwendag’ die op 11 november 1972 in Brussel werd georganiseerd. Sindsdien organiseert Furia jaarlijks een feministisch evenement op 11 november. In 2023 veranderden we de 'Nationale Vrouwendag' in 'Dag van het feminisme'. 

Visie

Furia is een feministische organisatie die opkomt voor gendergelijkheid en een solidaire, gelijke en inclusieve samenleving. Daartoe vergroot Furia het draagvlak in alle maatschappelijke domeinen voor de feministische strijd en tegen alle vormen van uitsluiting, discriminatie en ongelijkheid.

Furia verbindt individuele feministen en organisaties die werken aan meer gelijkheid in de samenleving. Furia is er voor alle mensen die begaan zijn met feminisme en de bestrijding van verschillende vormen van sociale ongelijkheid. Binnen Furia spreekt iedereen in eigen naam, ieders stem telt even zwaar.

Gelijkheid, zelfbeschikking en solidariteit zijn de kernwaarden van het feminisme van Furia. Het ideaal van gelijkheid inspireert Furia's inzet voor een feminisme voor de 99%* in een wereld zonder onrecht, uitsluiting en geweld. Furia zet zich in voor een kansrijke samenleving voor iedereen, ongeacht sekse, variaties van geslachtskenmerken, genderidentiteit, genderexpressie, kleur, geloof, handicap, sociale klasse, seksuele oriëntatie, gezondheid, leeftijd enzovoort. Daarom bestrijdt Furia actief oorzaken van ongelijkheid zoals de voortdurende impact van eeuwenlange kolonisatie en uitbuiting en bepleit Furia de structurele aanpak van alle vormen van geweld.


Furia vindt dat mensen zelf moeten kunnen beslissen hoe ze leven: dat is de kern van zelfbeschikking. Mensen hebben het recht om zelf te bepalen hoe ze werken, wie ze liefhebben, of, wanneer en hoe ze kinderen krijgen, en hoe ze zich kleden. Daarom pleit Furia voor het recht op abortus, het recht om zelf te beslissen of je een hoofddoek draagt en het recht op kwalitatieve kinderopvang met een ruime waaier aan zorgstelsels.


Vanuit een solidaire basishouding streeft Furia naar een inclusieve samenleving. Furia heeft actief aandacht voor meervoudige vormen van ongelijkheid, discriminatie en uitsluiting. Furia strijdt daarom zij aan zij met bondgenoten voor meer gelijkheid in de samenleving en tegen seksisme, racisme, xenofobie, sociale ongelijkheid, validisme, ageisme, homo- en transfobie en islamofobie etc. met respect voor het gegeven dat elke groep zijn eigen strijd te voeren heeft. 

* Een feminisme voor de 99% voert een pleidooi voor antikapitalisme, ecosocialisme en antiracisme.

ons team

Edith Degraeve

Coördinatrice

Ellen Bertels

Medewerkster communicatie

Fauve Peirelinck

Inhoudelijk medewerkster

Helena Van Wyk

Vormingsmedewerkster

Greet Ramon

Medewerkster beweging

Sarah Piessens

Medewerkster logistiek en administratie

Sofie De Graeve

Inhoudelijk en beleidsmedewerkster

Raad van bestuur

Ellen Verryt

Els Flour

Emmanuelle Mussche

Franne Mullens

Marianne Vergeyle

Merel Terlien

COALITIES

No items found.

Abortion Rights, Feministen voor de Kinderopvang, Feministisch Platform tegen Geweld op Vrouwen, Groot Verzet, Iedereen Beschermd, Kinderopvangzaak, Mirabal, More Than Enough, Platform dienstencheques, SamenSterk, Wereldvrouwenmars, Woonzaak

CONTACTEER ONS

Furia vzw


Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel
Bank: BE85-0011-3642-3506

Ondernemingsnr. 0440.798.979

RPR Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank van Brussel

Word lid bij Furia

Bedankt voor je tijd.
We hebben je aanvraag goed ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Privacy Policy
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²