In de onderhandelingen over de vorming van de toekomstige Arizona-regering, komt deze week het thema abortus aan bod. Volgens recente informatie verkent de werknota die voorligt twee mogelijke pistes: de eerste optie zou de wettelijke termijn voor een zwangerschapsafbreking verlengen van de huidige 12 naar 14 weken na de conceptie en de verplichte wettelijke wachttijd van 6 dagen tussen een eerste consultatie en een behandeling verkorten. De tweede optie zou pleiten voor een vrije stemming in het parlement.
Het platform voor het recht op abortus, "Abortion Right", vreest dat uiteindelijk de eerste optie zal worden aangenomen en herinnert aan het belang van het academische rapport dat door de vorige regering werd besteld om de wet en praktijk van abortus in België te evalueren. Het platform vraagt de volledige uitvoering van de aanbevelingen uit deze studie, waaronder: de uitbreiding van de wettelijke termijn naar 18 weken zwangerschap; de afschaffing van de verplichte bedenktijd; de erkenning van abortus als een vorm van gezondheidszorg en de afschaffing van strafrechtelijke sancties voor vrouwen*. Volgens het platform Abortion Right worden deze maatregelen ondersteund door een meerderheid van de parlementsleden. Daarom roept het de partijen, die aan de Arizona-onderhandelingen deelnemen, op om de vrijheid van stemming in het parlement te waarborgen.
Verkiezingsbeloften
Het platform benadrukt dat een beslissing in de andere richting voor sommige partijen gelijk zou staan aan het breken van hun beloftes en uitspraken tijdens de verkiezingscampagne. "Een ommezwaai van hun kant zou een verraad zijn aan hun kiezers en een middelvinger naar de verdedigers van het recht op abortus", waarschuwt het platform.
Verlenging naar 14 weken helpt slechts 1 op de 5 vrouwen
Uit cijfers die in 2023 door LUNA abortuscentra vzw werden opgevraagd bij abortuscentra in Nederland blijkt dat een verlenging van de wettelijke termijn met twee weken in België in werkelijkheid slechts 1 op de 5 vrouwen zou helpen die zich buiten de huidige wettelijke termijn aanmelden.
"En wat met de andere vrouwen? Worden zij veroordeeld tot illegale praktijken, reizen naar het buitenland of een gedwongen zwangerschap? Zo'n hervorming zou slechts een pleister op een open wonde zijn. Vrouwen* verdienen een wet die voldoet aan hun behoeften en hun fundamentele rechten beschermt," aldus de leden van het platform.
Afschaffing van de verplichte bedenktijd: een stap die Luxemburg al heeft gezet
Ook de verplichte bedenktijd wordt aangeklaagd. "Deze maatregel versterkt het achterhaalde idee dat vrouwen* niet in staat zijn om een weloverwogen beslissing te nemen. Luxemburg heeft deze verplichting onlangs afgeschaft om de autonomie van vrouwen te respecteren en hun emotionele stress te verminderen. België moet dit voorbeeld volgen en stoppen met vrouwen* te behandelen als tweederangsburgers," benadrukt het platform.
35 jaar halve maatregelen
Nu de eerste abortuswet zijn 35ste verjaardag viert, benadrukt het platform Abortion Right dat het tijd is om actie te ondernemen. "Wij accepteren geen halve maatregelen meer. De volledige decriminalisering van abortus en de verbetering van de toegang ertoe zijn onderwerpen die al decennialang worden besproken in parlementaire kringen. Telkens wanneer er een kans was om vooruitgang te boeken, werd het recht op abortus ingezet als pasmunt in politieke onderhandelingen. Dit circus moet stoppen! Vandaag hebben we een kans om wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen uit te voeren die de omstandigheden voor het uitvoeren en ondergaan van abortus aanzienlijk verbeteren, evenals het leven en de gezondheid van een groot aantal mensen. Het zou een schande zijn als het federale parlement opnieuw wordt gegijzeld door een regeringsakkoord dat een wetenschappelijke consensus negeert en de fundamentele rechten van vrouwen* schendt," besluit het platform Abortion Right.
* De term “vrouw(en)* verwijst naar vrouwen, meisjes en iedereen die zwanger kan zijn.
Het Platform Abortion Right bestaat uit Amnesty International Belgique francophone, Centre d’Action Laïque, Conseil des Femmes Francophone de Belgique, deMens.nu – Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw, Fédération des Centres de Planning et de Consultations, Fédération des Centres Pluralistes de Planning Familial, Fédération Laïque de Centres de Planning familial, La Fédé militante des centres de Planning familial solidaires – Sofélia, Furia, Groupe d’Action des Centres Extra-Hospitaliers Pratiquant L’Avortement ASBL, Garance, Humanistisch – Vrijzinnige Vereniging (HVV), LUNA abortus centra, Médecins du Monde – Dokters van de Wereld, Nederlandstalige Vrouwenraad (exclusief Vrouw & Maatschappij)O’YES asbl, Synergie des femmes pour l’égalité entre les Femmes et les Hommes, Université des femmes, VUB Dilemma et de nombreux centres de planning familial.