Online gendergerelateerd geweld: onze aanbevelingen

Online gendergerelateerd geweld is een ernstig groeiend probleem in onze samenleving. Hoewel uit ervaringen blijkt dat online seksueel geweld vaak even schadelijk en impactvol is als klassiek seksueel geweld, wordt dit type geweld systematisch onderschat en onderbelicht.

Het is belangrijk om de intersectionele dimensie van online geweld te erkennen. Onderzoek toont aan dat vooral vrouwen van kleur, jongeren, vrouwen die zich mengen in het publieke debat en LGBTQI+-personen extra kwetsbaar zijn voor deze vormen van geweld.

Zo meldt 3 op de 4 transgender of non-binaire personen slachtoffer te zijn geweest van online intimidatie². Cyberpesten, online seksuele intimidatie en wraakporno zijn uitingen van zowel seksisme als gendergerelateerd geweld en moeten als dusdanig erkend en bestreden worden.

Lees het volledige dossier met aanbevelingen in de PDF hierboven.

WAT TE DOEN ALS SLACHTOFFER?

1. Het is niet jouw schuld. Jij hebt niks verkeerds gedaan.

2. Zoek steun bij familie, vrienden of een vertrouwenspersoon. Je kan ook contact opnemen met de gratis hulplijn 1712 voor alle vormen van geweld, ook online geweld. Je kan anoniem bellen, mailen of chatten met een professionele hulpverlener.

3. Doe aangifte bij de politie. Verzamel vooraf bewijsmateriaal: Neem o.a. screenshots van chatgesprekken, apps, websites…

4. Werd je slachtoffer van digitaal seksueel geweld? Dan kan het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) je informatie geven, helpen bij het verwijderen van beelden en juridisch bijstaan. Ben je minderjarig? Dan kan je terecht bij Child Focus op 116 000.

5. Het Instituut heeft een handleiding waarin uitgelegd wordt hoe je zelf beelden kan rapporteren aan onlineplatformen om ze te verwijderen en verdere verspreiding te voorkomen via https://stopncii.org.

Privacy Policy