Dag van het feminisme: naar een samenleving zonder geweld

Locatie:

Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5

📅 Zet 11 november alvast in je agenda, want Furia organiseert dan de 53ste Dag van het feminisme (vroeger Nationale Vrouwendag) in het Cultuurcentrum van Mechelen.

Het thema van deze dag is gendergerelateerd geweld. Dat is geweld dat iemand wordt aangedaan omwille van diens gender of geslacht. Racistische, islamofobe, validistische en andere stereotypen over mannelijkheid en vrouwelijkheid spelen daarin ook een grote rol. Furia schreef naar aanleiding van 11 november ook een visietekst over dit thema.

Geweld is een structureel, maatschappelijk en té veelvoorkomend probleem. Een feministische samenleving is er één zonder geweld. We willen met dit programma inzichten bieden in verschillende vormen van geweld en verschillende perspectieven en mogelijke oplossingen bieden.

We zijn ons ervan bewust dat dit thema heftige emoties kan oproepen. We willen hier zorgzaam mee omgaan. In de coco.onerie zijn er creatieve aardingsactiviteiten om terug in het “hier en nu” te komen, begeleid door professionals van weareartits. 

De toegang voor de Dag van het feminisme is aan vrije bijdrage met een richtprijs van €7. Voor het grootste deel van het programma hoef je niet in te schrijven!

Programma

Voormiddag

📌Maak plaats voor meisjes 

Stadswandeling van Kind & Samenleving van het station van Mechelen naar de Dag van het feminisme over publieke ruimte op maat van meisjes. 

📌 Tussen vrijheid van meningsuiting en haatspraak

Keynote over gegenderde en raciale online haatspraak met coördinatrice van Kif Kif Nina Henkens, creatief stratege en opiniemaakster Nadine Ridder, inclusie-experte Jihad Van Puymbroeck, mensenrechten- en strafrechtadvocate Yasmina El Kaddouri en cultuurwetenschapper Ico Maly. Furia stelt haar aanbevelingen voor om geweld structureel aan te pakken en Yousra Benfquih sluit af met een slam gedicht.

Een activiteit door Furia, in samenwerking met het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren en Kif Kif

‍

Namiddag 13u30-15u

📌 Gynaecologisch geweld ontleed

Panelgesprek over gynaecologisch geweld met auteur, columniste en radiopresentatrice Heleen Debruyne, psychologe en verantwoordelijke van Community Voices bij GAMS Mawda Abbas, vroedvrouw en coördinatrice van het Expertisecentrum kraamzorg Volle Maan Hanan Ben Abdeslam en verloskundige, docente en auteur van ‘Baren buiten de box’ Bahareh Goodarzi.

Een samenwerking van Furia, GAMS en Humanistisch Verbond

📌Jouw taal, jouw kracht

Poëzieworkshop van Rebelle waarbij we gedichten schrijven over gender, identiteit of gendergerelateerd geweld in de taal die jij zelf kiest. Samen zoeken we naar de juiste woorden voor jouw ideeën en gedachten.

Voor deze workshop kan je online inschrijven. Er zijn een aantal plaatsen vrijgehouden voor mensen die pas op de dag zelf kunnen inschrijven.

📌Hoe versterken we onthaal en zorg voor slachtoffers van oorlogstrauma?

Vorming van Solentra over obstakels in hulp- en zorgverlening voor slachtoffers van geweld die gevlucht zijn en/of een migratieachtergrond hebben, met bijzondere focus op vrouwen en personen met een LGBTQI+ achtergrond. 

📌City Confessions

Spel van ZIJkant over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de (semi-)publieke ruimte. Het spel biedt je ook omstaanderstechnieken aan om zelf in te grijpen als je straatintimidatie ziet gebeuren.

📌StereOH!tiep

Vorming van Furia voor ouders van tieners over stereotypen. Samen bespreken we de stereotypen waar jij of jouw tiener op botsen. We wisselen ervaringen uit met elkaar en mogelijke manieren om te reageren. 

‍

Namiddag 15u30-17u

📌Resisting Repertoire

Praktische theaterworkshop van Lauranne Paulissen waarin we aan de slag gaan met klassieke theaterteksten vanuit een feministische insteek. We zetten het ‘klassieke repertoiretheater’ helemaal op zijn kop en spelen met fluïde rolverdelingen, genderbending, ... 

Voor deze workshop kan je online inschrijven. Er zijn een aantal plaatsen vrijgehouden voor mensen die pas op de dag zelf kunnen inschrijven.

📌Hoe dragen gendernormen bij aan LGBTI+ gerelateerd geweld?

Vorming van KLIQ over discriminatie en geweld tegen LGBTI+ personen. Deze interactieve sessie geef inzichten in oorzaken van geweld tegen LGBTI+ en mogelijke oplossingen vanuit samenleving of jou als individu. 

Voor deze workshop kan je online inschrijven. Er zijn een aantal plaatsen vrijgehouden voor mensen die pas op de dag zelf kunnen inschrijven.

📌 Dit is de grens 

Lezing van Thalia De Clercq, medewerker en lotgenoot bij Punt. vzw, over seksueel geweld en de rol van het individu en de samenleving in dit probleem. Thalia De Clercq vertrekt vanuit haar eigen ervaringen als overlever van seksueel geweld en hulpverlener. 

📌Watch the media

Een praktische mediawatch sessie van Furia waarbij je kritisch leert kijken naar stereotype berichtgeving en beeldvorming in media en zelf aan de slag gaat met artikels.

‍

Namiddag 16u-17u

📌 In dialoog over gendergerelateerd geweld: beleid, slachtoffers, oorzaken

Een uitwisselmoment met medewerkers van Vrouwenraad, Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Punt, Persephone en ella vzw. Dé kans om al je vragen te stellen en suggesties te leveren aan professionals die werken rond het thema geweld. 

‍

Doorlopend

‍

📌Furia organiseert samen met Internationaal ComitĂ© Mechelen kinderopvang tijdens de Dag van het feminisme, voor kinderen tussen 2 en 12! Er wordt geknutseld en spelletjes gespeeld. Enkel tijdens de middagpauze is de kinderopvang even dicht. 

 Is jouw kindje jonger dan 2? Stuur ons een berichtje en dan zorgen wij voor een oppas die zich ontfermt over jouw kindje op de Dag van het feminisme!

📌 Boekhandel Salvator biedt een feministische boekenstand aan van 10u tot 17u!

📌In de coco.onerie van weareartits kan je dankzij creatieve aardingsactiviteiten terug in het 'hier en nu' komen.

📌 In de namiddag is er een standenmarkt waar je kennis kan maken met allerlei organisaties die strijden voor meer gelijkheid. 

Ben je slachtoffer van seksueel geweld? Dan kan je voor hulp en ondersteuning terecht bij een CAW in je buurt en in een Zorgcentrum na seksueel geweld.
Heb je vragen over gendergerelateerd geweld? Je kan contact opnemen met 1712.
Heb je te maken met het verspreiden van beelden zonder je toestemming? Ben je -18, dan kan je terecht bij Childfocus. Ben je +18, dan kan je contact opnemen bij het IGVM.
Heb je nood aan een luisterend oor? Je kan terecht bij Tele-onthaal.
Bedankt voor je tijd.
We hebben je aanvraag goed ontvangen en nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
Privacy Policy
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
ÂČ